top of page

I

I

I

I

I

LANGH-YHTIÖT Perhe

Langh yritysten synty

Langh yritysten takaa löytyy pitkä yrittäjätarina, joka alkoi jo 1960-luvulla, kun nuori piikkiöläinen Hans Langh joutui isoisän sairastuttua ottamaan vastuun Alaskartanon tilan hoitamisesta. Tila on ollut Langhin perheen omistuksessa vuodesta 1931 ja suurena apuna 96 ha:n maatilan hoidossa oli Hansin äiti Hjördis Langh. Nykyään maatilan peltopinta-ala on n. 350 ha ja metsää on n. 300 ha.  Alaskartanon tilan keltainen yli 170 vuotta vanha päärakennus toimi ensin Hans Langhin lapsuudenkotina ja nykyään se toimii konttorina.

 

Maatilan töiden ohessa Hans rakennutti Makarlan Kuivurin ja kehitti samalla uusia ratkaisuja, vuonna 1973 nuoren yrittäjän toiminta laajenikin korkeapainepesuihin, kun Pesupalvelu Hans Langh perustettiin. Hjördis Langhin isä Carl Mattsson oli saaristosta kotoisin oleva laivanvarustaja ja Hans oppikin isoisältään varustamotoiminnasta jo nuorena poikana ja siitä syttyi kiinnostus merenkulkualaa kohtaan. 1980-luvun alussa Hans Langhista tuli itsekin laivanvarustaja, kun ensimmäinen oma rahtilaiva ostettiin ja nimeksi tuli m/s Laura Hansin muutaman vuoden ikäisen esikoistyttären Lauran mukaan. Varustamolla on viisi omaa rahtilaivaa, jotka ovat kaikki nimetty suvun naisten mukaan.

 

Hans Langhin koko yrittäjäuraa on leimannut innovatiivisuus ja halu ja kiinnostus löytää ratkaisuja ongelmaan kuin ongelmaan. Erikoiskontteja tarjoava Langh Cargo Solutions perustettiin, jotta voitiin taata teräkselle turvallisia kuljetusyksiköitä. Kun Hans Langh ja hänen tyttärensä Laura Langh-Lagerlöf halusivat löytää ratkaisun kansainvälisen merenkulkujärjestön IMOn asettamaan rikkipäästörajaan, he kehittivät tiiminsä kanssa  oman pakokaasupesurin, joka asennettiin jokaiseen omaan rahtilaivaan ja Langh Tech syntyi.

Langh perheen rooli Langh yrityksissä

Yrittäjyys vaati kovaa työtä ja pitkiä työpäiviä, ja perhe onkin aina ollut Hans Langhin yrittäjäuralla tärkeässä roolissa. Hansin äiti Hjördis oli varsinkin nuoren yrittäjän apuna jo yrittäjyyden alkuvaiheissa, ja yrittäjän vaimo Aila Langh on ollut tukena yritysten kasvuvaiheissa. Hans koki tärkeäksi, että tyttäret Laura ja Linda Langh tutustuivat yritysten toimintaan jo pienestä pitäen ja saivat läheltä nähdä millaista yrittäjyys on ja millaista omistautumista se vaatii. Lauralla ja Lindalla on yhteensä kuusi lasta, joten seuraava sukupolvi odottaa jo yrittäjyyteen kasvamista.

Hans Langh antoi vuosien aikana vähitellen enemmän ja enemmän vastuuta tyttärilleen, jotka valittiin Langh Shipin hallituksen jäseniksi heidän täytettyään 18 vuotta ja siitä lähtien he ovat toimineet jokaisen yrityksen hallituksen jäseninä. Perheyrityksen asema vahvistui vuonna 2007 kun Laurasta ja Lindasta tuli Langh Shipin ja Pesupalvelu Hans Langhin osakkaita ja Hans Langhilla säilyi enemmistö osakkeista. Vuonna 2016 sukupolvenvaihdoksen toisen vaiheen jälkeen tyttäret ovat nyt yritysten enemmistöosakkaita.

Kun Hans Langh vuonna 2015 väistyi Langh Shipin johdosta Laurasta tuli toimitusjohtaja. Linda on toiminut Pesupalvelu Hans Langhin toimitusjohtajana vuodesta  2011. Tytärten ottaessa vetovastuun yrityksistä Hans Langh on jatkanut työtään Langh yritysten hallitusten puheenjohtajana ja on ollut aktiivinen yhdistystoiminnassa, joka on ollut tärkeää koko yrittäjäuran aikana. Pesupalvelu Hans Langh Oy on Suomen Yrittäjien jäsen, Langh Group Oy Ab on jäsen Perheyritysten liitto Ry:ssä ja Langh Ship Oy Ab on jäsen Suomen Varustamot Ry:ssä.

​​​​​​

bottom of page